A kevesebb, több.

A kevesebb, több.

2014.09.26. Péntek | Szerző: Mravik Csaba

Trendek jönnek-mennek, de ami örök, az az elegancia és a minőség keresése. Ludwig Mies van der Rohe a 20. századi építész és designer zsenijének kijelentése: Less is more (A kevesebb, több) örökérvényű elve még erősebben jelenik meg a mai gondolkodásban. Minimál design a konyhában, a szórakoztató elektronikában és az építészetben. Tiszta felületek és élek uralma, szemben a hivalkodó, gazdagon díszített burjánzások helyett.

Óriás transzparens üvegfelületek a homlokzaton, amelyek ősi ellensége a takarékos energetikai szemléletnek. Mindent el akarunk rejteni ami nem „fontos” és korlátok nélkül kívánjuk élvezni a korunk minden vívmányát. Hogyan tágíthatom a belső tereimet, vezethetem be a külvilágot úgy, hogy nem ütközöm kompromisszumokba? Az ördög még mindig a részletekben rejlik!

Ez az igény keltette életre a toló ajtók új generációját a rejtett tokos, üveg szárnyú panoráma toló ajtók családját. Több alumínium rendszerforgalmazó is rendelkezik már olyan megoldásokkal, ahol a transzparencia valóban elsődleges szempont és nem tűr ellentmondást a kompromisszumok tekintetében.

Panoráma design lehetővé teszi a tér teljes magasságában kialakított, padlótól mennyezetig üvegezett, eltolható szerkezeteket. A keskeny profilok és a különféle időjárási viszonyokhoz optimalizált hőszigetelés az építésznek épp úgy, mint a megrendelőnek tökéletes megoldást biztosít. Ne felejtsük el a hőátbocsájtási tényezőt sem, ugyanis az Uw = 0,84 illetve 1,1 W/m2K érték igazán vonzó a toló szerkezetek terén! Az elegáns és hatalmas üvegfelülettel a lehető legtöbb napfényt ereszti át, a középső látszó profilszélesség akár 30 mm-től lehetséges. Működtetni tudjuk kézi illetve motorizált változatban is, a záródást és meghajtó rendszert a profilokba elrejtve, kilincs megjelenése nélkül oldották meg a rendszerfejlesztők. Ez a megoldás kifejezetten előny a karbantartás terén, hiszen ezek ápolása valamint az alkatrészek cseréje minden probléma nélkül bármikor lehetséges a szárny kivétele nélkül. A tolószárnyak akár 3200mm szélességben és 3500 mm magasságban készülhetnek, az egyedüli korlát a súly, ami nem lépheti át az 500 kg-ot ! Alkalmazható 2 vagy 3 rétegű üvegezéssel, 2 vagy 3 sínes működtetéssel, pozitív vagy negatív sarokról eltolható kivitelben is.

A rendszer különlegessége maga a kapcsolódási pontok filigranitása és az épületszerkezethez rejtetten kapcsolódó külső keret, ami már a tervezés kezdeti szakaszától gondos előkészítést igényel. Teljesül ezáltal minden tervező álma, a sallang nélküli esztétikum csúcsa, az eltolható üvegfelület határtalan transzparenciával.