A helyi sajátosságok alapján hozzuk meg a döntéseinket

A helyi sajátosságok alapján hozzuk meg a döntéseinket

Szerző: Magócsi Anikó

Az ALUKÖNIGSTHAL többgenerációs családi vállalkozásként lett Európa-szerte ismert, Ausztriában, Kelet- Közép és Délkelet-Európában, így Magyarországon is piacvezető alumínium-, acél- és műanyagrendszerek forgalmazásával foglalkozó cég. Működésüket innovatív termékfejlesztések, fenntarthatóság, szolgáltatás-orientáltság és személyesség jellemzi. Ádám István, az Alukönigstahl magyarországi ügyvezetője 1994-ben csatlakozott a céghez, és azóta is kitart munkahelye mellett.

Az ALUKÖNIGSTAHL-t több mint másfél évszázada alapították, lassan három évtizede Magyarországon is jelen van. Melyek a magyar és a környező országok piacainak sajátosságai?

Az ausztriai anyavállalat székhelye mellett Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Hollandiában is van kereskedelmi cégünk. A kelet-közép-európai régióban Magyarország, Románia, Bulgária, az ex-jugoszláv tagországok mellett három éve Moldáviában és Albániában is van képviseletünk. A terjeszkedés egyébként a kilencvenes évek elején indult el, és a kezdetektől arra törekedett a cég tulajdonosa, hogy mindegyik országban helyi ügyvezetést alakítson ki. Ezt azért tartotta fontosnak, mert ezek nagyon specifikus piacok, az egyes országokban más a mentalitás, eltérőek a politikai és gazdasági tényezők. A tulajdonos úgy gondolta, hogy az országban élő munkatársak és vezetők sokkal jobban tudnak ezekre a változásokra reagálni, és jobban meg tudják ítélni, hogy az adott helyzetben mi a szükséges stratégia. A régiós piac jellemzője, hogy nagyon gyorsan tudni kell változtatni. Mi ugyanis nem úgy működünk, mint egy nagy konszern, ahol akár hosszabb távra is kőbe vésett szabályok vannak. Nálunk vezérstratégiai vonalak vannak, de ezeket gyorsan felülírjuk, ha valamelyik piac lelassul vagy felgyorsul. A helyi sajátosságok, folyamatok alapján hozzuk meg a döntéseinket.

Mi jellemző a magyar nyílászárós piacra, hogy látják az itthoni helyzetet?

A hazai piacvezető pozíciónkat elsősorban a nagy projekteknek és az irodaház építéseknek köszönhetjük. A kollégáim tapasztalata és szaktudása, a raktárbázisunk és a logisztikai háttér, amivel rendelkezünk ebben kiemelten fontos szerepet játszik. A 2006 és 2008 közötti ingatlanfejlesztési bumm után most újra egy felfelé ívelő időszakban van a piac az utóbbi két évben.

Miben kiemelkedő az önök cége?

A termékeinkben olyan fejlesztések és újítások vannak, amelyeken nagy részben a SCHÜCO központjában lévő mérnökcsapatok dolgoznak Németországban. Emellett ami még nagyon-nagy előnyünk, hogy a tervezőkkel való szoros kapcsolattartás miatt egy adott projektnél akár beruházói, fejlesztői vagy tervezői oldalról merül fel igény, azokra gyorsan egyedi megoldásokkal tudunk reagálni. Jó példa erre a Telekom székház vagy az Agóra projekt, ahol közel 20 darab egyedi profil van. Itt a tervezői és építői igényeket pár hónap alatt képesek voltunk kezelni úgy, hogy kész terméket tudtak előállítani a partnereink.

Akkor önök ugyanazt a gondolkodást viszik a nagyobb beruházások piacán, amit a KAV a családi házas piacon igyekszik meghonosítani?

Azt gondolom, ez egy teljesen jó párhuzam és felvetés. Az egyedi igényekre egyedi megoldások szükségesek. A KAV a magánházas piacon a szakmai kompetenciáin és tapasztalatán keresztül képes volt elérni azt, hogy ma már bizonyos megoldások terén a tervezők és végfelhasználók körében bizonyosan piacvezető pozíciót tölt be. Egyébként, ha a jövőre gondolok, akkor a családi házas piaci szegmens nemcsak Magyarországon, de a SCHÜCO megítélése szerint Nyugat-Európában és a környező országokban is jelentős tényező lesz. Ezért is végeznek nagyon sok fejlesztést abban a szegmensben a SCHÜCO munkatársai, amelyek a családi házas és a lakóházas építkezéseknél is alkalmazhatók lesznek.

Milyennek tartja a KAV-val való közös munkát?

A KAV-val való kapcsolatunk olyan speciális ügyfél- és műszaki igényeket is felszínre hozott, amivel korábban még mi sem találkoztunk. Élvezzük ezt a munkát, mert szeretjük az innovációt, újat és szépet létrehozni. Kollégáimmal együtt nagyon szeretjük a szakmai kihívásokat, és megpróbálunk olyan találkozókat szervezni, ahol a kidolgozott egyedi műszaki kihívások megvalósíthatóságát vitatjuk meg a KAV szakembereivel. Nagyon jó az együttműködésünk, és ebben nagyon fontosnak tartom azt, hogy mind a két fél transzparensen működik. Egy közös mérnöki gondolkodásként és alkotó folyamatként kell elképzelni, amikor együtt dolgozunk.

Az önök cége osztrák központú, gondolom ott előrébb járnak, ha a családi házas szegmenst nézzük...

Azt tapasztalom, hogy a magyar és a környező országokban felmerülő igények nagyon gyorsan felzárkóztak a nyugat-európai vagy az osztrák piac igényekhez. A nagy üvegfelületek, a betörésvédelem, a beléptető rendszerek, a funkcionalitás, a könnyű használhatóság már a magyar igényekben is jelen vannak. Az üvegfelületek nálunk is nagyobbak lettek, és nagyobb a súlyuk ezáltal. Ezzel párhuzamosan megjelentek a minél vékonyabb profilok iránti kereslet is.

1994-ben kezdte el a munkát a cégnél. Hogyan változott az eltelt időszakban a piac?

Már maga az, hogy 25 évig a cégnél maradtam mutatja, hogy mindig kapunk olyan új impulzusokat, amik pozitívak és igény van a folyamatos fejlődésre is. Nagyon jó tervezőkkel és gyártó partnerekkel tudunk együtt dolgozni, és a magyar műszaki alkotóképesség világszerte ismert és elismert. Ez egy folyamatosan fejlődő piac, sok mindent próbálunk kitalálni, racionalizálni és egyszerűsíteni. Talán a legutolsó területen van még csiszolnivalónk, hogy felismerjük és tudatosítsuk, mi az észszerű egyszerűsítés és elkerüljük azt, ami már a minőség rovására megy.